Celoplošné testovanie bude definitívne iba cez víkend, má však byť nastavené pružnejšie


Celoplošné testovanie bude definitívne iba cez víkend, má však byť nastavené pružnejšie Prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19 na území Slovenskej republiky sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu (31. októbra a 1. novembra 2020), pričom odberné miesta budú pracovať od 07.00 h do 22.00 h s tým, že posledné stery budú realizovať do 21.30 h. O podrobnostiach, výnimkách a tiež priebehu celoplošného testovania dnes počas tlačovej konferencie informoval minister obrany SR Jaroslav Naď.

Pri prvom kole celoplošného testovania počíta rezort obrany s 4 901 odbernými tímami a viac ako 5 000 odbernými miestami. Minister upozornil, že nepomer miest a tímov je spôsobený tým, že nie pre všetky odberné miesta budú aktívne počas oboch testovacích dní. „Hovoríme o malých obciach, ktoré dokážeme pretestovať veľmi rýchlo a odberný tím sa môže posunúť inde, kde bude viac potrebný,“ vysvetlil.

V rámci organizácie celoplošného testovania minister J. Naď informoval, že so samosprávami prebieha po celý čas príprav testovania intenzívna komunikácia s vynikajúcou spätnou väzbou. „Medzi jednotlivé samosprávy sme dali „komunálneho spravodajcu“ – dokument ZMOS, ktorý je naplnený informáciami od ministerstva obrany, akým spôsobom je potrebné zrealizovať celú túto akciu, pričom v súčasnosti každý jeden primátor/starosta pozná svojho vojaka – stretli sa osobne a riešenia technické podrobnosti celého tohto procesu,“ zdôraznil.

Rezort obrany už minulý týždeň, teda ešte pred zmenou termínov testovania, začal s distribúciou informačných letákov, ktoré by pravdepodobne v stredu dostať do schránky každá domácnosť na Slovensku. Vzhľadom na to minister upozornil, že na letákoch sú ešte pôvodne plánované termíny, teda od piatku do nedele. „Záväzne však platí, že testovať sa bude iba v sobotu a v nedeľu,“ zdôraznil.

Zároveň avizoval, že ministerstvo pripravuje tiež grafický vizuál s odporúčaním, aby sa obyvatelia zúčastňovali na testovaní v stanovených časových slotoch podľa začiatočného písmena priezvisk, čo môže výrazným spôsobom nepomôcť, aby sa netvorili dlhé rady. Samosprávy si samozrejme toto odporúčanie môžu upraviť podľa svojich potrieb alebo zaužívaných zvyklostí a informovať o tom svojich obyvateľov. „Plne rešpektujeme fakt, že samosprávy vedia najlepšie, aký spôsob je ich obyvateľov najlepší, preto zdôrazňujeme, že zo strany rezortu obrany pôjde iba o odporúčanie. Zároveň uvítame akúkoľvek iniciatívu zo strany samospráv, ktorá v ich oblasti pomôže predísť dlhým prestojom obyvateľov pri čakaní na testovanie,“ uviedol minister obrany J. Naď.

Vedenie rezortu obrany si veľmi cení prístup mnohých samospráv, ktoré sa chopili situácie naozaj iniciatívne a už dnes majú niektoré z nich personálne pokryté všetky odberné tímy v rámci svojich odberných miest. V tomto chce rezortu obrany podporiť aj ostatné mestá a obce. „Naozaj nejde o prehadzovanie zodpovednosti na samosprávy, ale skôr o prosbu v rámci toho, že oni poznajú svojich ľudí, mnohokrát osobne. To by nám mohlo naozaj veľmi pomôcť s napĺňaním potrebných počtov zdravotníckeho personálu. Samozrejme miesta, ktoré nedokážu naplniť samosprávy takpovediac „zdola“, doplníme my,“ povedal.

Každému zdravotníkovi, ktorý bude súčasťou odberného tímu, prináleží finančná odmena 7 eur/hod a 20 eur za každého pozitívne testovaného. Administratívni pracovníci, ktorých zabezpečuje samospráva väčšinou zo svojich zamestnancov alebo ľudí, s ktorými uzatvorila dohody (ako aj v prípade parlamentných alebo komunálnych volieb), dostanú 100 eur za deň práce brutto. Tieto náklady budú následne preplatené samospráve cez okresné úrady. Zdravotnícky personál bude platený cez Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP v Ružomberku v gescii Ministerstva obrany SR. Dobrovoľníci nemajú nárok na finančnú odmenu, avšak bude im zabezpečená strava a taktiež potrebné ochranné pomôcky.
Ozbrojené sily SR poskytnú adekvátne množstvo ochranných pomôcok a dezinfekcie do všetkých 5 000 odberných miest. Rezort obrany by aj v tomto prípade uvítal pomoc zo strany samospráv so zabezpečením dezinfekcie navyše – v prípade, že samosprávy takú možnosť majú a nepredstavuje to pre ne veľkú záťaž. Náklady na ňu im budú v prípade záujmu preplatené cez okresné úrady. Každé jedno odberné miesto dostane jeden dezinfekčný balíček, ktorý zabezpečí prápor RCHBO pre všetky odberné miesta.

Minister Naď priblížil aj postup pri likvidácii biologického odpadu. Jeho odvoz zabezpečia OS SR. Postup bude totožný ako pri pilotnom testovaní na Orave a v Bardejove. „V prípade, že samotní starostovia jeho likvidáciu nezabezpečili v rámci ich na to uzatvorených zmlúv, odpad bol odvezený na základňu OS SR, kde sa bude postupne likvidovať v súlade so zákonom,“ povedal minister obrany J. Naď. Zodpovednosť za komunálny odpad je v gescii samospráv.

Šéf rezortu obrany zároveň priblížil aj výhody vyplývajúce z testovania vo vzťahu k zákazu vychádzania. Vyhnú sa mu tí, ktorí budú pretestovaní v rámci prvého kola celoštátneho testovania antigénovými testami alebo PCR testami v jednotlivých certifikovaných laboratóriách. Doplnil, že na testovaní sa nemusia zúčastniť deti do 10 rokov. Zároveň platí odporúčanie pre občanov nad 65 rokov, aby namiesto testovania absolvovali domácu karanténu (v takom prípade nemusia absolvovať celoštátne testovanie). Na testovaní sa nemusia zúčastniť ani, tí ktorí boli v posledných 90 dňoch pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, alebo tí, ktorí vedia lekárskou správou potvrdiť, že ich zdravotný stav neumožňuje zúčastniť sa na testovaní (jednotlivé špecifikácie definuje MZ SR). Uznávať sa budú aj PCR testy, ktorých výsledok bude k dispozícii v piatok. Výsledky z krvných testov na covid-19 nebudú uznané.

Občania s negatívnym výsledkom celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, ktorí nosia certifikát pri sebe a v prípade vyzvania zo strany oprávnenej osoby sa ním preukážu, sa môžu voľne pohybovať. V prípade pozitívneho výsledku pre nich platí povinnosť domácej karantény. Ak ju nemôže stráviť v domácnosti, sú k dispozícii hotelové zariadenia (www.somzodpovedny.sk), ktoré po testovaní poskytnú ubytovanie na komerčnej báze v dostupnej cene.

Na celoštátnom testovaní sa musia zúčastniť aj cudzinci, ktorí sa počas jeho realizácie nachádzajú na území SR. Inak na nich platí zákaz vychádzania. Absolvovať testovanie sa odporúča ja predstaviteľom zahraničných veľvyslanectiev. Vo všeobecnosti sa s testovaním na hraniciach počíta až po ukončení celoplošného testovania, pričom o finálnom rozhodnutí bude informovať Ministerstvo vnútra SR.

Rezort obrany zároveň komunikuje s viacerými veľkými firmami (nad 4 000 zamestnancov), ktoré budú realizovať testovanie vo vlastnej réžii. Rezort obrany im na tieto účely poskytne dozerajúceho profesionálneho vojaka, nesfalšovateľné certifikáty, antigénové testy a postup. Špeciálne odberné miesta budú zriadené aj pre firmy, ktoré sú súčasťou kritickej infraštruktúry štátu.

Finálne rozhodnutie padlo aj v prípade poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti – nebudú zaradení do skupiny tých, ktorí budú mať oprávnenie testovať a vydávať certifikáty, ktoré má MO SR k dispozícii. Išlo by totiž vo väčšine prípadov o logisticky nesystémové riešenie. Tak ako aj v prípade pilotného testovania, výnimku budú mať nemocnice, ktoré budú mať možnosť testovať svojich zamestnancov a pacientov.


Autor: MO SR - Dátum: 28.10.2020
Čítanosť: 4794
Verzia pre tlač

Skočiť na menu