Preskocit navigáciu

Mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku velia od dnešného dňa partneri zo Španielskeho kráľovstva


Mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku velia od dnešného dňa partneri zo Španielskeho kráľovstva

     Španielsko dnes v Centre výcviku Lešť oficiálne prevzalo od Českej republiky velenie Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku. Španielsky kontingent sa zároveň zhostil vedúcej úlohy v rámci procesu rozšírenia tohto mnohonárodného bojového zoskupenia na úroveň brigády. Slávnostný ceremoniál výmeny velenia sa uskutočnil aj za účasti prezidenta SR a hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR Petra Pellegriniho, ako aj delegácie z rezortu obrany na čele s podpredsedom vlády a ministrom obrany SR Robertom Kaliňákom a tiež za prítomnosti ministra zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Juraja Blanára a ďalších významných hostí.

     „Som presvedčený, že široké spôsobilosti španielskych ozbrojených síl budú na prospech celej transformácie a pomôžu nielen nám, ale aj celej mnohonárodnej bojovej brigáde,“ uviedol minister R. Kaliňák. Ide predovšetkým o spôsobilosti zabezpečujúce velenie a riadenie, ako aj manévrové či podporné spôsobilosti vrátane logistiky a ženijného zabezpečenia. Minister R. Kaliňák zároveň poďakoval českej strane za to, že v rámci kreovania mnohonárodného bojového zoskupenia na Slovensku na seba ako prvá aktívne prevzala zodpovednosť vedúcej krajiny. „Náš sused, brat a priateľ prišiel ako prvý a za dva roky ukázal, ako má vyzerať spolupráca medzi viacerými krajinami,“ priblížil minister R. Kaliňák.

     Popri Španielsku a Česku pôsobia v rámci mnohonárodného zoskupenia na Slovensku aj príslušníci ozbrojených síl Nemecka, Portugalska, Spojených štátov a Slovinska. V rámci transformácie mnohonárodnej práporovej skupiny na brigádu sa k nim od dnešného dňa pridajú aj rumunskí a tureckí vojaci. Základnou úlohou mnohonárodných bojových skupín na východnom krídle NATO je preukázanie pripravenosti Aliancie kolektívne reagovať na bezpečnostné hrozby a v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie voči nim kolektívne brániť jej členské krajiny - vrátane SR a jej obyvateľstva.


Mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku velia od dnešného dňa partneri zo Španielskeho kráľovstva

Autor: MO SR - KOd , Foto: autor - Dátum: 03.07.2024
Čítanosť: 57
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share